Functionand cu ajutorul curentului electric si a campurilor electromagnetice, aparatele electronice si electrocasnice sunt realizate astfel incat sa fie folosite la o tensiune de 1.500 de volti, in cazul curentului continuu, si la 1.000 de volti in cazul celui alternativ. Aceste produse sunt atat echipamente de tipul electronic si electrocasnic, cat si instrumente de generare, de transportare si de masuratoare a curentului, care se transforma la un moment dat in deseuri EEE.
Clasificarea acestor echipamente este inclusa in legislatia Romaniei si prevede categorii in functie de folosinta si dimensiune, avand astfel:
- produse de uz casnic cu dimensiuni mari: frigidere, masini de spalat haine, uscatoare, sobe, centrale termice, lazi frigorifice samd.;
- produse de uz casnic cu dimensiuni reduse, mijloci si mici: masini de cusut, aragaze electrice, plite electrice, prajitoare de paine, cafetiere, mopuri electrice, masini de calcat, rasnite, aparate de toast, aspiratore, cani electrice, fierbatoare, cuptoare cu microunde, mixere, roboti de bucatarie si multe altele.
- instrumente informatice si echipamente de telecomunicatii: laptopuri, faxuri, imprimante, calculatoare (incluzand unitatile centrale), tastaturii, mouse-uri, scannere etc.;
- echipamente de consum: instrumente muzicale, orga electrica, chitara electrica, televizoare, LCD-uri, combine audio, aparate de radio, aparate foto, camere video etc.;
- produse iluminatoare; lampi fluorescente compacte, tubulare etc.;
- instrumente electronice si electrice neindustriale: ferastrau electric, bormasina, aparate de frezat, de polizat, de taiat, surubelnite electrice, rindele electrice si altele;
- echipamente destinate sporturilor si jucarii: carturi in miniatura, trenulete electrice, console, aparate video, calculatoare pentru diverse activitati, scufundari, cros si altele, automate cu monede etc.;
- echipamente medicale neperisabile: dializoare, ventilatoare pulmonare, aparate de tensiune, aparate de ecograf, echipamente de cardiologie, echipamente de radioterapie etc.;
- echipamente de monitorizare si control: termostate, detectoare de fum, aparate de cantarit sau de masurat, precum si alte astfel de produse.
- distribuitoare automate: tonomate de bauturi, ATM-uri, tonomate electrice de muzica etc.;
Toate aceste echipamente electronice si electrocasnice furnizeaza reziduri, numite deseuri EEE; Ordonanta de Urgenta a Guvernului numarul 5/2015 contine prevederi legate de obligatiile pe care le au producatorii echipamentelor electrice si electronice in vederea protejarii mediului inconjurator. Ca si masuri ecologice luate putem insemna: dezmembrarea echipamentelor si eliminarea substantelor toxe, periculoase, refolosirea componentelor care se preteaza reintrebuintarii, reciclarea tuturor materialelor, colectarea corespunzatoare, depozitarea pana la eliminarea deseurilor astfel incat acestea sa nu degaje substante, atat periculoase, cat si nepericuloase, eliminarea definitiva, incinerarea echipamentelor pentru a obtine energie electrica. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului cere producatorilor de EEE sa se inscrie in cadrul unui registru si sa raporteze cantitatea de echipamente electrice si electrocasnice; in urma acestui rapor se vor stabili taxele aferente care se vor duce catre Administratia Fondului Pentru Mediu.
Pericolul la care ne pot expune deseurile EEE vine din numarul mare de materiale grele, de gaze toxice si de elemente non-biodegradabile care se gasesc in componentele acestora. Efectele negative nu revin doar asupra mediului inconjurator, ci si a sanatatii publice, in cazul in care acestea nu sunt manipulate si administrate corespunzator. Aceasta directiva a reciclarii echipamentelor electrice si electrocasnice este sustinuta intru-totul de Uniunea Europeana, aceasta impunand statelor componente sa introduca masurile mentionate mai sus. In cazul in care sitemul prin care aceste tipuri de deseuri nu se colecteaza, nu se transporta si nu se elimina conform directivelor, amenzile nu vor intarzia sa apara.
Este bine de stiut ca manipularea si gestionarea acestor reziduri se face doar de catre firme autorizate in acest sens. Acestea sunt "angajate" de catre producatorii EEE care au obligatia de a le asigura suportul financiar in vederea colectarii, transportarii, administrarii, categorisirii si eliminarii acestor deseuri. In cazul colectarii selective, dintr-un anumit teritoriu, adica in cazul in care se intampla sa aveti in casa un uscator de rufe pe care nu il mai folositi si doriti sa il aruncati, legislatia impune unor unitati administrative sa coordoneze si sa organizeze procesul de colectare si gestionare a deseurilor EEE in vederea aducerii lor in cadrul centrelor de reciclare. Trebuie sa intelegem ca scopul principal al reciclarii echipamentelor electrice si electronice consta in perpetuarea sanatatii si a mediului de trai ingrijit, curat si propice unui stil de viata care sa ne ofere bucurii in orice plan. Fie ca vorbim de produsele folosite in casele noastre, fie ca vorbim despre cele pe care le folosim la locul de munca este necesar sa ne educam astfel incat sa sustinem procesul de reciclare al acestora si astfel sa mentinem sustenabilitatea vietii.
Pentru a completa cele de mai sus mentionam ca importanta reciclarii deseurilor EEE este deosebit de mare deoarece acestea prezinta un caracter toxic, cu mult mai mare decat al rezidurilor menajere. Deseurile provenite din echipamentele electrice si electronice pot fi introduse din nou pe piata, costurile de productie ale unui produs reciclat fiind mult mai mici decat cele ale unui produs nou-nout. In plus, aruncarea acestor deseuri la cosurile de gunoi amenajate in vederea colectarii altor reziduri, de pilda a deseurilor din sticla, din plastic, reprezinta o incalcare a legislatiei. Atunci cand nu ne mai folosim de un produs electric sau electrocaznic trebuie sa incercam sa scapam de acesta fiind responsabili. Cum putem face acest lucru? Ducand cele ce nu ne mai folosesc la centre de colectare special amenajate si astfel sa impiedicam irosirea materialelor ce ar putea fi refolosite. Pentru a sustine aceasta initiativa, din ce in ce mai multe companii producatoare de astfel de echipamente au implementat programe in cadrul carora la achizitionarea unul produs nou poti avea o reducere daca il aduci pe cel vechi in magazin.
Putem considera inlocuirea periodica a acestor echipamente ca fiind una risipitoare, insa, in esenta, este una destul de economa. Investitia isi va spune in timp cuvantul deoarece noile produse sunt fabricate astfel incat sa reduca emisiile de gaze pe cat posibil, de aici grija pentru mediu, dar au si o eficienta energetica crescuta, de unde rezulta grija pentru buzunarul cumparatorului. De aici putem intelege ca manipularea deseurilor EEE, iar prin manipulare intelegandu-se colectarea, transportul, eliminarea (unde este cazul) si reciclarea, este o metoda prin care ne aratam recunostinta fata de mediul inconjurator, dar si un mijloc prin care reusim sa ne minimizam cheltuielile si sa ne imbunatatim investitiile.